ClubAkita

Comunitatea iubitorilor de Akita din Romania
Acum este Joi Iun 17, 2021 10:30 am

Ora este UTC + 1 [ DST ]
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 39 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3, 4  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Genetica
MesajScris: Mar Iun 05, 2012 3:25 pm 
Neconectat

Membru din: Mar Ian 03, 2012 7:03 pm
Mesaje: 360
NOTIUNI GENERALE


Totalitatea materialului genetic al unui organism constituie genotipul sau.
Fenotip - totalitatea insusirilor si caracterelor vizibile ale unui organism. Fenotipul este rezultatul interactiunii dintre genotip si mediu.
Gena - segment de ADN care codifica o proteina.
Genele sunt plasate pe cromozomi.
Locus - pozitia ocupata de o gena pe cromozom.
Numarul de cromozomi este un caracter de specie.
De exemplu: la om, 46 de cromozomi - 23 de perechi; la caine, 78 de cromozomi - 39 de perechi.
In celulele corpului cromozomii se gasesc cate doi, formand o pereche (cromozomi omologi), unul de origine materna, altul de origine paterna.
In celulele sexuale mature se gaseste numai un cromozom din fiecare pereche.
22 de perechi la om, respectiv 38 de perechi la caine sunt cromozomi autozomi (somatici), aceiași pentru organismele din ambele sexe.
O pereche sunt cromozomi heterozomi (sexuali), identici la femela - XX si diferiti la mascul - XY.
Pe cromozomii omologi sunt plasate in locuri identice perechile de gene, numite alele, care determina perechile de caractere.
Alele - formele diferite ale unei gene, care determina un caracter, respectiv fiecare din formele unei gene ce ocupa acelasi locus in cromozomi omologi.
Indiferent de numarul de alele existente pentru un anumit locus, un individ va avea numai 2 alele.
Dominant - caracter care se exprima fenotipic in stare heterozigota.
Recesiv - caracter mascat de caracterul dominant.
Alelele dominante se noteaza cu majuscule, iar cele recesive cu litele mici.
Homozigot - contine gene alele identice pentru o anumita insusire: homozigot dominant (A/A), homozigot recesiv (a/a).
Heterozigot - contine gene alele diferite ce influenteaza o anumita insusire (A/a).
In cazul notarii “A/-” - “-” poate fi inlocuit cu oricare dintre alelele care nu se manifesta fenotipic (A/- = A/A sau A/a).
Dominanta incompleta (semidominanta) - fenotipul organismelor care contin gene in stare heterozigota se deosebeste de cel al organismelor cu gene in stare homozigota.
De exemplu, culoarea florilor la mai multe specii de plante: homozigotul dominant - culoare rosie, heterozigotul - culoare roz, homozigotul recesiv - culoare alba.
Codominanta - nici una dintre cele doua gene nu o domina pe cealalata si impreuna sunt codominante.
De exemplu, grupele sangvine la om.
Culoarea (pielii, robei, irisului) se datoreaza pigmentului melanina, de doua tipuri: eumelanina - culoare neagra, maro şi feomelanina - culoare galbena, rosie.
Absenta pigmentului determina albul.

_________________
亜美, 雪, 大ちゃん, 太郎, 虎
Ami, Yuki, Dai-chan, Taro, Tora


Ultima oară modificat de Ami pe Mar Iun 05, 2012 3:40 pm, modificat 1 dată în total.

Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Genetica
MesajScris: Mar Iun 05, 2012 3:29 pm 
Neconectat

Membru din: Mar Ian 03, 2012 7:03 pm
Mesaje: 360
ALELELE CARE DETERMINA CULORILE LA CAINE


Locus A (agouti) - ASIP (agouti signal peptide)

ay>aw>at>a

ay (yellow, sable, fawn) - galben/rosu (si culorile intermediare) solid, pe tot corpul; (tipped sable, sesame) fire galbene/rosii cu varfurile negre sau fire negre intercalate printre cele galbene/rosii
Diferentele de nuanta si prezenta firelor cu varf negru sau negre nu sunt determinate de faptul ca un caine este homozigot sau heterozigot pentru ay, ci de alte gene.

Culoarea galbena/rosie solida (marcajele albe si masca neagra sunt determinate de alte gene)

Imagine

Imagine

Imagine


Fire galbene/rosii cu varfurile negre sau fire negre intercalate printre cele galbene/rosii

Imagine


La rasele Akita (img. 1 si img. 2) si Shiba (img. 3) culoarea se numeste “goma” - susan, fiind recesiva fata de culoarea rosie.

Imagine


aw (agouti, wild type, wild sable) - lupiu, aguti
Denumirea “aguti” provine de la un rozator cu aceeasi culoare. Pe firul de par se observa benzi de culoare: negru la radacina, galben/rosu la mijloc, negru la varf, pe cap si in zona dorsala, in timp ce in zona ventrala predomina culoarea galbena/roscata. Este gena ancestrala, prezenta la lup, dar intalnita destul de rar la cainii de azi, in general la rasele primitive, precum Husky, Malamut (img. 1 si img. 2), Eurasier (img. 3).

Imagine


Se presupunea ca alela exista si la rasele Akita si Akita american, iar un studiu i-a confirmat in mod cert prezenta, dar foarte rara. La rasa Akita sunt prezente doar alelele ay si aw; culoarea lupie, fiind recesiva, se manifesta numai la homozigoti pentru aw, ca urmare si exemplarele cu aceasta pigmentatie sunt foarte rare. De la distanta culoarea lupie poate fi confundata cu susan.


at (tan points, black and tan, tricolor) - pete de foc de culoare galbena/roscata pe fond negru
Culoare des intalnita la Dobermann (img. 1 si img. 2 - brown and tan), Rottweiler (img. 3), Eurasier (img. 4), Collie Rough (img. 5) si Collie Smooth (img. 6).

Imagine


“Saddle” = sa - culoare neagra pe gat, spinare, regiunea coastelor, flancuri, fata superiora a cozii, pe un fond galben/roscat pe restul corpului
Initial se credea ca este o alela distincta din sirul A, dar s-a dovedit ca este o mutatie ce apare doar in prezenta at.

Imagine


a (recessive black) - negru solid, complet pe toata suprafata corpului
Este destul de rar intalnita.

ImagineLocus K (black) - DEFB103 (beta-defensin 103)

KB>kbr>ky

KB (dominant black, solid black) - negru solid, complet pe toata suprafata corpului

Negru solid (marcajele albe sunt determinate de alte gene)

Imagine

Imagine


kbr (brindle) - tigrat, vargat, dungi de culoare neagra, maro sau gri in cazul dilutiei, pe un fond mai deschis
La un caine complet negru, homozigot pentru rosu recesiv sau cu marcaje albe extinse dungile nu sunt vizibile. La exemplarele cu blana lunga (img. 5) aspectul dungilor nu apare bine definit.

Imagine


Distributia si densitatea dungilor difera mult de la un exemplar la altul; nu sunt determinate de faptul ca un caine este homozigot sau heterozigot pentru tigrat, de exemplu cel din prima imagine este heterozigot pentru tigrat.
Conform standardului, la rasa Akita nu exista o delimitare clara intre culorile tigratilor, insa in practica se folosesc mai multe denumiri: “kurotora” - tigrat negru, “akatora” - tigrat rosu, “shimofuri” - tigrat negru sau rosu cu alb printre dungi.

Imagine

Imagine

Imagine


ky (yellow) - permite manifestarea genelor de pe alti lociLocus E (extension) - MC1R (melanocortin 1 receptor)

EM>EG>E>Eh>e

EM (melanistic mask) - masca neagra, maro sau gri in cazul dilutiei, pe bot, obraji, zona ochilor
Masca nu este vizibila la un caine complet negru, de asemenea poate sa nu fie vizibila total sau partial din cauza marcajelor albe (img. 6). Masca se poate albi la o varsta tanara.

Imagine


EG (grizzle, domino) - culoare inchisa pe fata superioara a capului, spinare, lateralele trunchiului, fata superioara a cozii si fetele exterioare ale membrelor, pe un fond mai deschis la culoare
Culoarea este intalnita la rasele Saluki, sub denumirea “grizzle” si Ogar afgan, sub denumirea “domino”. Se manifesta doar la cainii cu genotipul at/at, alela a fiind absenta la cele doua rase.

Imagine


E (extension) - extensia completa a culorii, permite manifestarea genelor de pe alti loci


Eh (sable) - negru in zona dorsala pe un fond rosu pe restul corpului
Culoarea este intalnita la rasa English Cocker Spaniel.

Imagine


e (recessive red, clear red, yellow) - rosu recesiv, rosu/galben/alb pe tot corpul
Homozigotii pentru rosu recesiv nu au pigment negru in roba (inclusiv mustati, gene, sprancene), niciun fir de par negru, maro sau gri in cazul dilutiei. La nivelul firelor de par este prezenta doar feomelanina. Atunci cand marcajele albe se afla in zona mustatilor, genelor, sprancenelor, acestea pot fi albe, fara ca exemplarul sa fie homozigot pentru rosu recesiv.
Este o culoare problematica la unele rase deoarece poate ascunde o roba neagra, tigrata, marmorata, diverse marcaje. Astfel cainii din rasa Samoyed (img. 5 si img. 6) sunt homozigoti pentru negru recesiv, dar si pentru rosu recesiv, fiind albi sau crem.

Imagine


La unele rase, printre care Akita si Akita american, exemplarele homozigote pentru rosu recesiv sunt de culoare alba, deseori fiind prezente urme de crem/rosu pe urechi, spinare si baza cozii (img. 10, img. 11 si img. 12).
In general roba alba este asociata cu lipsa melanocitelor, dar in cazul homozigotilor e/e albi, melanocitele sunt prezente, dar nu produc pigment la nivelul robei.

Rosul recesiv poate determina o culoare deschisa a trufei; inca nu a fost descoperit mecanismul care determina culoarea inchisa sau deschisa a trufei la aceste exemplarele.
La rasa Akita, culoarea neagra a trufei (img. 7, img. 8 si img. 9) nu este determinata de faptul ca exemplarul este purtator de tigrat, astfel cei din img. 5 si img. 6 sunt purtatori de tigrat si au trufa de culoare deschisa.

Imagine

Imagine


Genotipul care determina culoarea alba la rasa Akita nu este asociat cu nicio afectiune. Contrar miturilor, din montele intre exemplare albe de Akita nu rezulta caini bolnavi, de asemenea nu exista nicio asociere intre culoarea alba si vreo boala specifica rasei.
La rasa Akita american, marcajele albe extinse pot pune probleme, acestea fiind insa determinate de alta gena (Spotting).Locus B (brown) - TYRP1 (tyrosinase-related protein 1)

B>b

B (black) - eumelanina neagra


bs, bd, bc (brown) - eumelanina maro
Afecteaza inclusiv culoarea trufei, ochilor, a intregului tegument.
Homozigotii pentru brown (b/b) nu au deloc culoarea neagra pe corp.
Au fost descoperite trei mutatii: bs, bd, bc.

Comparativ: exemplare negre (img. 1, img. 3, img. 5, img. 7) si maro (img. 2, img. 4, img. 6, img. 8)

Imagine

ImagineLocus D (dilution) - MLPH (melanophilin)

D>d

D - culoare nediluata


d (dilute) - dilueaza eumelanina, din negru in gri/albastru, si in mica masura feomelanina
Afecteaza inclusiv culoarea trufei, ochilor, a intregului tegument.
Homozigotii pentru dilute (d/d) nu au deloc culoarea neagra pe corp.


d2 (dilute) - dilutie cu probleme de piele
Determina o dilutie similara cu alela d.
Este asociata cu cresterea incidentei alergiilor si bolilor de piele.

Comparativ: exemplare negre (img. 1, img. 3, img. 5, img. 7) si gri/albastre (img. 2, img. 4, img. 6, img. 8)

Imagine

ImagineLocus B & Locus D

b/b d/d (isabelline, isabella) - homozigotii pentru brown/maro (b/b) si dilute/dilutie (d/d) au o culoare mai deschisa numita “isabel”
Afecteaza culoarea robei, trufei, ochilor, a intregului tegument.

Culoarea este des intalnita la cainii din rasa Weimaraner, numiti si “fantome gri” din cauza culorii (img. 1).

Imagine


Comparativ: Shar Pei negru B/- D/- (img. 1), maro b/b D/- (img. 2), albastru B/- d/d (img. 3), isabel b/b d/d (img. 4)

ImagineLocus I (intense) - gena inca neidentificata

I>i

I (intense) - culoare intensa, nediluata


i - coloare diluata, dilueaza doar feomelanina

Dominanta este incompleta: homozigotul dominant (I/I) - culoare intensa (img. 1 si img. 2), heterozigotul (I/i) - culoare intermediara (img. 3 si img. 4), homozigotul recesiv (i/i) - culoare diluata (img. 5 si img. 6).

ImagineLocus C (colored) - gena inca neidentificata

TYR (tyrosinase)
Gena determina culoarea intensa, diluata sau albinismul la cateva specii, insa la caine nu a fost asociata cu modificari ale culorii.

C - culoare intensa, nediluata


cch (chinchilla) - dilueaza feomelanina si in mica masura eumelanina
Identificata la alte specii, alela nu este prezenta la caini.


ca (albino) - albinism
Identificata la alte specii, la caini nu a fost identificata o astfel de alela.Locus G (progressive greying) - gena inca neidentificata

G>g

G (progressive greying) - deschidere progresiva a culorii spre gri/argintiu
Nu afecteaza masca neagra, aceasta isi pastreaza culoarea.

Imagine


g - nu determina modificariLocus M (merle) - SILV/PMEL17 (melanocyte protein, premelanosome protein 17)

M>m

M (merle) - marmorat, pete de culoare intensa si diluata intercalate, cu sau fara alb
Culoarea este numita “dapple” la rasa Dachshund (Teckel).
Afecteaza inclusiv culoarea trufei, ochilor, a intregului tegument.

Imagine

Imagine


La rasele Akita si Akita american culoarea nu se regaseste in standard. Exista un numar mic de exemplare marmorate, fara o genealogie cunoscuta.

Imagine


Homozigotul dominant (M/M) este numit si “double merle”/“double dapple”/“lethal white”, fiind in mare parte alb.

Genotipul este asociat cu probleme de vedere, malformatii ale ochilor, chiar absenta totala a globilor oculari, ce duc de la dificultati de vedere minore, pana la orbire totala; la fel pentru probleme de auz, de la surzenie partiala, surzenie numai la o ureche, pana la surzenie totala. Cainii pot suferi si de alte afectiuni nedepistate ale ochiului/urechii, pe care sa le transmita urmasilor, dar malformatiile sau chiar absenta globilor oculari fac imposibila o examinare corecta a acestora.

Denumirea “lethal white” nu este intru totul corecta la caini. Provine de la o afectiune a cailor, Overo Lethal White Syndrome (OLWS). Manjii sunt in general albi, cu ochi albastri, par normali la nastere, dar sistemul lor digestiv nu este complet dezvoltat si mor la cateva zile de la nastere, fiind de obicei eutanasiati pentru a fi evitata o moarte in chinuri. Este disponibil un test genetic pentru gena responsabila de aparitia sindromului, astfel se pot evita montele din care sa rezulte cai afectati. Culoarea alba a cailor poate fi determinata si de alt genotip, nu exista supravietuitori ai sindromului.

La caini nu este letal in sine, dar unii crescatori si indeosebi comerciantii prefera sa eutanasieze cainii care sa nasc cu defecte de vedere/auz.

Contrar miturilor, cainii homozigoti pentru marmorat (M/M) sunt viabili.
Este imposibil de prevazut cati dintre puii homozigoti pentru marmorat (M/M) rezultati dintr-o monta intre exemplare marmorate, vor fi afectati de probleme de vedere si/sau auz si in ce masura.
Lipsa culorii din jurul ochilor si/sau de pe pavilionul urechilor nu implica in mod obligatoriu probleme de vedere si/sau de auz. De asemenea prezenta culorii in jurul ochilor si/sau pe pavilionul urechilor nu exclude problemele de vedere si/sau de auz.

“Double merle” (M/M): Sheltie (img. 1 si img. 2) si Collie Rough (img. 3) sunt orbi si surzi, Ciobanesc australian (img. 4) are dificultati de vedere, nu are probleme de auz, Teckel (img. 5) nu are probleme de vedere sau de auz, Teckel (img. 6) nu are probleme de vedere, este surd, Teckel (img. 7) este ord si surd, Dog german (img. 8) este orb, nu are probleme de auz

Imagine

Imagine


Genotipul e/e nu permite manifestarea genelor de marmorat, astfel un caine poate fi purtator de marmorat, dar culoarea nu este vizibila.
Datorita riscurilor, nu trebuie facute monte intre marmorati, iar la rasele la care exista atat marmorat cat si rosu recesiv, nu trebuie efectuate monte intre marmorati si homozigoti pentru rosu recesiv sau intre homozigoti pentru rosu recesiv.


m - nu determina modificariLocus H (harlequin) - PSMB7 (proteasome subunit beta type-7)

H>h

H (harlequin) - arlechin, pete neuniforme de culoare pe fond alb
Se manifesta doar in prezenta genotipului M/m sau M/M.
Homozigotul H/H este letal.

Comparativ: Dog german “mantle” - manta m/m h/- (img. 1), “merle” - marmorat M/m h/h (img. 2), “merlequin” - homozigot pentru marmorat M/M h/h (img. 3), “harlequin” - arlechin M/m H/h (img. 4), “white” - arlechin homozigot pentru marmorat M/M H/h (img. 5)

Imagine


Culori care nu se regasesc in standard: Dog german arlechin albastru (img. 1), Dog german arlechin galben (img. 2), Dog german arlechin tigrat (img. 3).

Imagine


Desi este in general intalnita la rasa Dog german, culoarea a fost identificata si la alte rase: Miniature Australian Shepherd (img. 1), Collie Rough (img. 2 si img. 3).

Imagine


h - nu determina modificariLocus S (spotting) - MITF (microphthalmia-associated transcription factor)

S>s

S (solid) - culoare solida pe toata suprafata corpului, fara marcaje albe sau cu pete albe de mici dimensiuni pe piept si/sau la extremitatile membrelor


s (spotting, piebald, pied, pinto, particolor, extreme white) - marcaje albe extinse, raspandite pe corp
Poate determina zone depigmentate pe trufa.

Marcajele albe sunt asociate cu surditatea, in cazul absentei pigmentului la nivelul urechii interne.
Lipsa culorii de pe pavilionul urechilor nu implica in mod obligatoriu probleme de de auz. De asemenea prezenta culorii pe pavilionul urechilor nu exclude problemele de auz.

Distributia culorii variaza, la unele rase: homozigotul dominant (S/S) - culoare solida pe toata suprafata corpului, fara marcaje albe sau cu pete albe de mici dimensiuni pe piept si/sau la extremitatile membrelor, heterozigotul (S/s) - “mantle”, marcaje albe pe fata inferioara a trunchiului si pe membre sau “pseudo-Irish spotting”, marcaje albe pe fata inferioara a trunchiului, membre, deseori guler, piept si bot, homozigotul recesiv (s/s) - “extreme white spotting”, marcaje albe pe majoritatea corpului, de obicei pastreaza culoarea in zona capului; in timp ce la alte rase: homozigotul dominant (S/S) si heterozigotul (S/s) - culoare solida pe toata suprafata corpului, fara marcaje albe sau cu pete albe de mici dimensiuni pe piept si/sau la extremitatile membrelor, homozigotul recesiv (s/s) - “mantle”, marcaje albe pe fata inferioara a trunchiului si pe membre sau “piebald spotting”, marcaje albe extinse, raspandite pe corp.

“Solid” S/S (img. 1 si img. 4), “pseudo-Irish spotting” S/s (img. 2 si img. 5), “extreme white spotting” s/s (img. 3 si img. 6)

Imagine


“Solid” S/S si S/s (img. 1, img. 3 si img. 5), “piebald spotting” s/s (img. 2, img. 4 si img. 6)

Imagine


“Irish spotting” - marcaje albe pe fata inferioara a trunchiului, membre, deseori guler, piept si bot
Nu a fost inca descoperita gena care determina aceste marcaje.

La rasa Akita, marcajele albe de pe fata inferioara a trunchiului, fetele interioare ale membrelor si fata inferioara a cozii se numesc “urajiro”.
Nu a fost inca descoperita o explicatie genetica pentru “urajiro”.
La rasa Akita american, culoarea exemplarelor cu marcaje albe se numeste “pinto” - alb cu pete.
Distributia culorii poate fi similara la un exemplar “pinto” si un exemplar cu “urajiro”, diferentele sunt usor de observat daca sunt alaturate: in stanga, “pinto” - delimitare clara intre culoare si alb, in dreapta, “urajiro” - trecerea de la culoare la alb se face treptat.

ImagineLocus T (ticked) - gena inca neidentificata

T>t

T (ticked) - deres, pete mici de culoare pe fond alb
Petele nu sunt vizibile la un caine de culoare solida, pot fi observate doar la cei care au marcaje albe. Nu sunt prezente la nastere, apar in decursul catorva saptamani.

Imagine


Tipul petelor prezent la rasa Dalmatian este considerat unic la aceasta rasa.
Un studiu sugereaza asocierea dintre genele care determina culoarea si problemele aparatului urinar prezente la rasa.

Imagine


La rasa Akita sunt permise puncte de culoare pe fondul alb, mai vizibile la exemplarele tigrate.

Imagine


t - nu determina modificari.Locus R (roan) - gena inca neidentificata

Au fost identificate doua regiuni apropiate pe acelasi cromozom care determina pigmentatia de tip “ticked” si “roan”.

R>r

R (roan) - inspicat, pete mici si dese de culoare pe fond alb, fire de par colorate si albe intercalate
Petele nu sunt vizibile la un caine de culoare solida, pot fi observate doar la cei care au marcaje albe. Nu sunt prezente la nastere, apar in decursul catorva saptamani.

Imagine


Deseori sunt prezente ambele tipuri de pete, “ticked” si “roan”.


r - nu determina modificari

_________________
亜美, 雪, 大ちゃん, 太郎, 虎
Ami, Yuki, Dai-chan, Taro, Tora


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Genetica
MesajScris: Mar Iun 05, 2012 3:30 pm 
Neconectat

Membru din: Mar Ian 03, 2012 7:03 pm
Mesaje: 360
CULORILE RASEI AKITA


Locus A: ay, aw
Locus K: kbr, ky
Locus E: E, e
Locus B: B
Locus D: D
Locus I: I, i
Locus C: C
Locus G: g
Locus M: m
Locus H: h? (M absent)
Locus S: S
Locus T: T, t
Locus R: rRosu
ay/- E/E ky/ky

Rosu (purtator de alb)
ay/- E/e ky/ky

Alb
ay/- e/e ky/ky

Alb (purtator de tigrat - heterozigot)
ay/- e/e kbr/ky

Alb (purtator de tigrat - homozigot)
ay/- e/e kbr/kbr

Tigrat (heterozigot)
ay/- E/E kbr/ky

Tigrat (homozigot)
ay/- E/E kbr/kbr

Tigrat (heterozigot, purtator de alb)
ay/- E/e kbr/ky

Tigrat (homozigot, purtator de alb)
ay/- E/e kbr/kbrImagine

_________________
亜美, 雪, 大ちゃん, 太郎, 虎
Ami, Yuki, Dai-chan, Taro, Tora


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Genetica
MesajScris: Mar Iun 05, 2012 6:56 pm 
Neconectat

Membru din: Mar Ian 03, 2012 11:17 am
Mesaje: 166
Super articol. Foarte explicit si excelent exemplificat. Felicitari Ami si multumim!


Sus
 Profil Trimiteţi mesaj privat  
 
 Subiectul mesajului: Re: Genetica
MesajScris: Mar Iun 05, 2012 8:16 pm 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: Lun Ian 02, 2012 10:05 pm
Mesaje: 411
Localitate: Bucuresti
incredibil :))) Ami este ca un "google"mai special pentru noi :))

"daca aveti intrebari ,nelamuriri referitoare la akita va rugam sa apelati la specialistul nostru Ami"

Felicitari Ami!!!

_________________
The distances between us, so vast and so close, are so easily bridged. Not by what we make... but by what we feel


Sus
 Profil Trimiteţi mesaj privat  
 
 Subiectul mesajului: Re: Genetica
MesajScris: Mar Iun 05, 2012 10:35 pm 
Neconectat

Membru din: Mar Ian 03, 2012 7:03 pm
Mesaje: 360
Multumesc! :)
Eu spun ca invatam cu totii unii de la ceilalti, pentru asta avem forum :)

_________________
亜美, 雪, 大ちゃん, 太郎, 虎
Ami, Yuki, Dai-chan, Taro, Tora


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Genetica
MesajScris: Mie Iun 06, 2012 8:45 am 
Neconectat
Moderator
Avatar utilizator

Membru din: Mar Ian 03, 2012 9:53 am
Mesaje: 594
Localitate: Bucuresti
Super, Ami! Cred ca ai lucrat mult la asta, multumim!

_________________
http://www.akita-ken.ro


Sus
 Profil Trimiteţi mesaj privat  
 
 Subiectul mesajului: Re: Genetica
MesajScris: Mie Iun 06, 2012 10:56 pm 
Neconectat

Membru din: Mar Ian 03, 2012 7:03 pm
Mesaje: 360
Cu multa placere!

Ma gandesc acum la o continuare pentru culoarea trufei si a ochilor :)

_________________
亜美, 雪, 大ちゃん, 太郎, 虎
Ami, Yuki, Dai-chan, Taro, Tora


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Genetica
MesajScris: Sâm Iun 09, 2012 8:51 pm 
Neconectat

Membru din: Mar Ian 03, 2012 10:54 pm
Mesaje: 214
Ami scrie:Comparativ: Shar Pei negru B/- D/- (img. 1), maro b/b D/- (img. 2), albastru B/- d/d (img. 3), isabel b/b d/d (img. 4)

Imagine

In pozele nr.1 si nr.3 culorile sunt corecte: negru, respectiv albastru
In poza nr.2 nu este un shar-pei de culoare maro, ci de culoare ciocolata.Culoarea maro la shar-pei face parte din categoria culori solide, iar culoarea ciocolata face parte din categoria culori diluate.In timp ce cainii shar-pei de culoare maro au trufa pigmentata(culoare neagra), cainii shar-pei de culoare ciocolata au trufa nepigmentata(de aceeasi culoare cu culoarea robei)
In poza nr.4 este un shar-pei de culoare lilac si nu isabella.De altfel, culoarea lilac este cea intalnita la cainii din rasa Weimaraner."Familia" culorii albastru la shar-pei este alcatuita din 3 culori: albastru, isabella, lilac.


Sus
 Profil Trimiteţi mesaj privat  
 
 Subiectul mesajului: Re: Genetica
MesajScris: Sâm Iun 09, 2012 10:34 pm 
Neconectat

Membru din: Mar Ian 03, 2012 7:03 pm
Mesaje: 360
Atat in postul meu, cat si in studii sunt folosite denumiri generice ale culorilor. Ar fi apropape imposibil de parcurs toate denumirile posibile in standardele tuturor raselor.
De ex. b/b e “brown”/“maro”. Nu vor aparea cafeniu, ciocolatiu, castaniu, respectiv lila, in cazul “isabella”.

Daca vorbim strict de standard:
Shar Pei - “COLOUR : All solid colours acceptable except white. Tail and rear part of thighs frequently of a lighter colour. Darker shading down the back and on the ears permissible.”
Weimeraner - “COLOUR : Silver, roe or mouse grey, as well as shades of these colours. Head and leathers generally slightly paler. Only small white markings on chest and toes permitted. Sometimes a more or less defined trace occurs along the back. Dog with definite reddish-yellow marking (« Brand ») may only be given the classification « good ». Brown marking is a serious fault.”

Dupa cum se vede nici nu apar in standard: “maro”, “ciocolata”, “isabel”, “lila” etc.

Nepigmentat insemna absenta pigmentului - trufa roz. Exemplarele “brown” (ciocolata) (b/b) au trufa pigmentata, chiar daca e maro, numai ca toata eumelanina de pe corp are culoarea maro, in loc de negru.

Din pacate standardele nu au fost facute avandu-se in vedere genotipul, nici nu aveau cum.

_________________
亜美, 雪, 大ちゃん, 太郎, 虎
Ami, Yuki, Dai-chan, Taro, Tora


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 39 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3, 4  Următorul

Ora este UTC + 1 [ DST ]


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group. Color scheme by ColorizeIt!
Translation/Traducere: phpBB România