Salutare,
Este primul meu post pe acest forum si m-am inregistrat in special sa va spun ca cel putin Advantix-ul care este foarte laudat in primele pagini este inutil.
Ne-am mutat de curand la curte, in zona Buftea si am inceput sa-i dam drumul lui Mao (Akita American, 2 ani) pe campuri pe-aici.
1 - Am scos de pe el in fiecare seara, in medie, 2-3 capuse indiferent de temperatura de afara. De cele mai multe ori erau sub -5 grade afara.
2 - Am zis sa nu-l mai plimb pe unde erau buruieni inalte si uscate ci doar unde era iarba foarte scurta. N-a fost nicio diferenta, in loc sa-i iau capusele de pe spate sau gat i le luam de pe picioare si fata.
3 - I-am pus Advantix si la 4 zile distanta am gasit o capusa, infipta si umflata de sange, exact fix in locul in care turnasem cel mai mult din tub - intre omoplati. Si credeti-ma, din greseala, i-am pus asa mult acolo ca nu stiam ce sa facem ca nu se usca si incepuse sa se prelinga. Deci este total inutil - cel putin impotriva capuselor. Si inainte si dupa ce am pus Advantix, media capuselor era tot de 2-3 pe zi.
Acum are Scalibor la gat si pe ta'su (eu) care-l verifica cu degetele si cu pieptanul de capuse in fiecare seara.
Din cercetarile mele am aflat urmatoarele (imi cer scuze daca s-a mai vorbit despre acestea):
In loc de Advantix si alte solutii chimice aplicate multi folosesc Diatomaceous Earth sau in romaneste "Pamantel". Este de fapt Fitoplancton fosilizat. Total natural, este ca un praf mai fin decat faina, care se poate si manca/ingera fara nicio problema. Acesta se da pe blana cainelui si baga cat mai adanc in blana pana la piele prin masaj. Are proprietatea de a patrunde prin carapacea capuselor/paduchilor/paienjenilor/etc. si-i dezhidrateaza pana la moarte in scurt timp. Dezavantajul este ca la prima ploaie tratamentul s-a dus si trebuie reaplicat. L-am gasit in Anglia de cumparat de pe Amazon -
http://www.amazon.co.uk/s/ref=nb_sb_noss_1?url=search-alias%3Daps&field-keywords=diatomaceous%20earth&sprefix=diatomaceous+earth%2Caps&rh=i%3Aaps%2Ck%3Adiatomaceous%20earth. Atentie numai cel pe care scrie "Food Grade" este safe.
Cam cel mai bun insecticid anti-capuse de aplicat in curti este Solfac.
Plantele anti-capuse ar fi: Citronella, Rozmarinul, Lavanda, Menta si Crizantemele (din crizanteme se fac majoritatea solutiilor gen Advantix). Anti-capuse in sensul ca le fac sa nu se apropie, nu ca le-ar dauna in vreun fel. Sunt bune de plantat la marginea curtii sau langa cusca cainelui pentru a le tine la distanta.
Exista plante prin Africa ce omoara la propriu toate capusele (atat adulte cat si larve) din zona lor insa n-am gasit nicio varianta sa fac rost de una si nici nu cred ca ar merge la noi.
Din disperare de cauza, cand am vazut cate capuse se plimba pe el am citit tot ce s-a putut pe netul asta despre capuse, inclusiv o tona de studii stiintifice cu teste de diverse plante si efectul lor asupra capuselor. Se pare ca e o lupta continua a cercetatorilor cu problema "capusa" deoarece apar constant specii noi din cauza incrucisarilor intre capuse dintr-o zona cu capuse din alte zone (gen Egipt + Europa).
Zona cu cele mai multe capuse va fi mereu zona cu capre. Caprele sunt imune la bolile transmise de capuse si 95% din capuse se dezvolta pe capre restul pe soareci, sobolani si pasari.
Cam atat ca v-am plictisit destul.
Multa sanatate!